Madde 1: Bu Kanuna bağlı tabloda yazılı kağıt ve belgeler “değerli kağıt” sayılır.
Bu Kanun kapsamına giren veya diğer kanunlarla kapsama alınacak olan değerli kağıtların basımı, dağıtım ve bedellerinin tahsili ile ilgili usul ve esaslar ile kağıtların bedellerini tespite Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Madde 2: (5281 sayılı Kanunun 12’nci maddesiyle değişen (*) madde; Yürürlük: 1.1.2005 tarihinden geçerli olmak üzere 31.12.2004)
Değerli kağıtların ilgili bulundukları işlemlerde kullanılması mecburidir.
Madde 3: Kapsam
● Değerli kağıtlar, ilgili Bakanlık ve dairelerin mütealası alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca hazırlanır ve bastırılır
● Bu kağıtların Maliye Bakanlığının muvafakati ile, ilgili Bakanlık ve daireler tarafından hazırlanıp bastırılması mümkündür.
● Değerli kağıtlar mal sandıklarınca veya Maliye Bakanlığınca tayin edilecek yerlerde satılır.
● (4481 sayılı Kanunun 12’nci maddesi ile eklenen bent) Çekler ilgili bankalarca bastırılır ve satılır. Satılan çeklerin (genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri ve belediyelere verilen çekler hariç) değerli kağıt bedelleri, bankalarca her ayın yedinci günü akşamına kadar ilgili mal sandıklarına ödenir.
Madde 4: Değerli Kağıtların Bedeli:
Değerli kağıtlar ilgililere, bu kanuna bağlı tabloda gösterilen bedeller karşılığında satılır.
Değerli kağıtlar nelerdir?
-Noter kağıdı
-Beyanname
-Protesto, vekaletname, re’sen senet
-Pasaportlar
-Yabancılar için ikamet tezkeresi
-Nüfus cüzdanları
-Aile cüzdanları
-Sürücü belgeleri
-Sürücü çalışma belgeleri (karneleri)
-Motorlu araç trafik belgesi
-Motorlu araç tescil belgesi
-İş makinesi tescil belgesi
-Banka çekleri (her bir çek yaprağı) 1.60 YTL
Madde 5: Kapsam
● (5281 sayılı Kanunun 13’üncü maddesi ile değişik) Bu Kanunda yazılı noter kağıtları yerine adi kağıt kullanılması halinde, bu evraka ait değerli kağıt bedeli noterlerce tahsil edilir.
● Bu mecburiyete uymayan noterlerden birinci fıkraya göre tahsil edilecek bedelin üç katı tutarında ceza alınır.
● Yukarıda belirtilen değerli kağıtlar 01.01.2006 tarihinden itibaren saymanlıklar, yetkili memurlar, noterler ve noterlik görevini yapan memurlar ile bankalar tarafından yeni bedelleri üzerinden satılacak veya işleme tabi tutulacaktır.
Örneğin : 01.01.2006 tarihinden itibaren bankaların müşterilerine verecekleri çek karnelerinin her bir yaprağı 1.600 YTL değerli kağıt bedeline tabi tutulacaktır.
● Yasal düzenleme gereği olarak Değerli Kağıtlar Yasası’nda yazılı noter kağıtları yerine adi kağıt kullanılması halinde dahi bu kağıda ilişkin değerli kağıt bedelinin noter tarafından tahsil edilmesi gerekmektedir. (Değerli Kağıtlar Yasası Madde: 5) Bu mecburiyete uymayan noterlerden Değerli Kağıtlar Yasası’na göre belirlenen bedelin üç katı tutarında ceza alınmaktadır.
Değerli kağıt bedellerinin belirlenmesine ve bedel karşılığında kullanılmasına ilişkin yasanın kapsamı giderek daraltılmaktadır. Bu bağlamda 2006 yılında 13 farklı belgenin söz konusu yasa kapsamında bırakılması uygun görülmüştür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder